Hvilket nett står seg best i stormen?

Mye vær, fjell og knaus og en spredt bebyggelse stiller enorme krav til et raskt og stabilt internett i Lofoten. Derfor er fast fiber fram til husveggen og folk på vakt lokalt det absolutt tryggeste og beste alternativet – levert av Lofotkraft Bredbånd.

Fredrik Horn, nettverkskonsulent, Lofotkraft Bredbånd, bytter utstyr, ruter i en node.. Foto: Tore Berntsen, Visualdays
Fredrik Horn, nettverkskonsulent, Lofotkraft Bredbånd, bytter utstyr, ruter i en node.. Foto: Tore Berntsen, Visualdays

INFRASTRUKTUR: Fredrik Horn i Lofotkraft Fiber vet hva som er godt, stabilt og raskt internett for folk i Lofoten. Nett som er pålitelig gjennom alle værtyper og sesonger, med nok kapasitet til å dekke både private husstander, bedrifter og offentlige tjenester – uten å miste hastigheten.

For nettet er kritisk infrastruktur, enten det er sykehus som benytter elektroniske helsejournaler som ligger i skyene, pasientdata som er livsviktig for riktig behandling. Eller det kan være kommunale systemer, barnevern, psykisk helse og nærmest hele omsorgssektoren som må være på nett for å fungere.

Folk i Lofoten handler også mye på nett, og alt av korthandel på nett og i butikker krever internett.

Vanlige folk er på Instagram, Facebook, Snapchat og TikTok flere titall ganger i løpet av en dag. Underholdningen er nesten heldigital, med stor bildekvalitet for strømmetjenester og spill, og musikktjenester som kommer med høy lydkvalitet. Samtidig laster mobiltelefonen opp store mengder data til sikkerhetskopiering av bilder og andre filer - alt via internett.

Nettet er underholdning, nettet er sosialt, men også samfunnskritisk infrastruktur.

Kunder hos Lofotkraft Bredbånd har en personlig optisk fiberlinje som går fra boligen til en lokal node. Noden kan være et kjellerrom eller enkeltstående hytte. Montørene fra Lofotkraft Bredbånd er på plass i noden for å oppgradere utstyret, slik at nettet er stabilt og takler alt som kommer.

Bli med montøren Kjell-Hugo Aspenes på montøroppdrag (video)

– Sto seg bedre enn strømnettet under «Ingunn»

Lofotkraft Bredbånd bygger bevisst et fibernett som kan stå i mot de største påkjenningene fra vinterværet i Nord-Norge. Da uværet «Ingunn» traff Lofoten tidligere i vinter, ble fiberbredbåndet satt på den store prøven.

– Fiberbredbåndet klarte seg faktisk bedre enn strømnettet, men enkelte steder falt nettet ut under den verste stromen. Da var vi raskt ute for å koble folk opp igjen, forteller Per Gunnar Jensen, prosjektleder i Lofotkraft Bredbånd.

Ifølge Jensen skyldes den høye oppetiden og driftssikkerheten under storm, at Lofotkraft Bredbånd har vært proaktiv med vedlikehold og bytting av utsyr før det blir for gammel.

– Nettet vårt har en oppetid på nesten hundre prosent, og det skyldes hundre prosent innsats fra våre lokale montører og alle som jobber for å gi et stabilt og lynraskt internett til folk i Lofoten, sier Per Gunnar.

Per Gunnar Hansen, Lofotkraft Bredbånd, Foto: Tore Berntsen, Visualdays.no
Fiberoptikk gir den stabiliten og hastigheten i begge retninger som samfunnet trenger for å fungere.
Fiberoptikk gir den stabiliten og hastigheten i begge retninger som samfunnet trenger for å fungere.

Oppgradering for digitale liv

På samme måte som livet utvikles i tråd med teknologien, kreves også en utvikling av fibernettet.

– Når du som kunde mottar en melding om at vi skal jobbe på nettet ditt, så er det egentlig gode nyheter. Det betyr at vi oppgraderer komponentene for å opprettholde en stabil linje som håndterer alt som kommer, sier Fredrik Horn i Lofotkraft Bredbånd.

Lofotkraft Bredbånd bygger og drifter fibernett og leverer bredbåndstjenester til husholdninger og bedriftskunder over hele fastlands-Lofoten pluss Værøy og Røst kommuner. Selskapet har bygget fibernett siden teknologien ble introdusert i Norge tidlig på 2000-tallet, og i løpet av disse årene har vi tilegnet oss en unik fagkompetanse og kvalitetsbevissthet som hver dag brukes for å bygge et robust fibernett som dekker behovet for kapasitet og hastighet for våre kunder, nå og i fremtiden.

– Utviklingen går fort. Vi liker å sitte i førersetet og har rundt tjue års tradisjon for å være landets fremste pådriver for et nett som takler alt det spennende som utvikles, sier Espen Thorvaldsen, som administrerende direktør i Lofotkraft Bredbånd.

Fibernettverk er generelt sett robuste og har en lang levetid, men det er visse komponenter som kan bli oppdatert eller byttet ut over tid for å forbedre ytelsen og møte stadig økende krav til båndbredde og teknologiske fremskritt.

Slik fungerer fiber, trådløst bredbånd og hybridfiber

Med fiber får du internett via kabel. Med trådløst bredbånd (5G) går signalene fra en basestasjon til veggmonterte antennebokser. Hybridfiber får man når fiberkabelen kobles til en eksisterende kobberkabel 👇
Med fiber får du internett via kabel. Med trådløst bredbånd (5G) går signalene fra en basestasjon til veggmonterte antennebokser. Hybridfiber får man når fiberkabelen kobles til en eksisterende kobberkabel 👇