Trine forklarer deg forskjellen på fiber og 5G
Trine forklarer deg forskjellen på fiber og 5G

Lurer du på hva som er forskjellen på fiber og 5G?

Hva er egentlig forskjellen på de ulike teknologiene du kan velge mellom for å få internett hjemme?

Hvis du er på jakt etter en ny internettløsning, er det fort gjort å gå seg vill. Du møter en jungel av teknisk terminologi og svevende løfter når du skal velge.

I videoen under forklarer Trine enkelt hva som er forskjellen på fiber og 5G.

Fiberbredbånd til husveggen er raskest og mest stabilt

Har du lurt på om du skal velge fiber eller 5G? 5G er fiber som fører datatrafikken fram til en radiomast (basestasjon) i nærheten av deg. Denne basestasjonen kringkaster trådløse signaler videre fram til deg som internettbruker. Du deler kapasiteten med andre 5G-brukere i samme område. Oppsettet krever også at du har fri sikt fra huset ditt og fram til basestasjonen.
Fiber krever at du legger ned en fysisk kabel (fiberoptikk i bakken). Da får du bedre kapasitet som du slipper å dele med andre. I tillegg blir internettet langt mer stabilt fordi det ikke ligger hindringer i veien for trafikken. Hvis du har mulighet til å få fiber, er valget enkelt: Fiberbredbånd til husveggen er raskest og mest stabilt. Velg det hvis du kan.

Mer om hastighet og stabilitet

Her kan du selv teste hastigheten og lese mer om hva som påvirker internettet ditt hjemme.

Du abonnerer på en gitt hastighet, og i utgangspunktet skal denne hastigheten være fullt ut tilgjengelig for deg. Forutsetningen er at du har fiberbredbånd via kabel fram til husveggen. Du må også bruker en fysisk nettverkskabel fra hjemmesentralen din. Hastighet for fiber betyr opp- og nedlastingshastighet. For eksempel betyr 500/500 at hastigheten er 500 megabits per sekund (Mbps) for nedlasting og 500 Mpbs for opplasting.

Tilgjengelig kapasitet for internettrafikk blir påvirket av forskjellige forhold, også Altibox Telefoni og Altibox TV. Trafikk til disse tjenestene går foran internettrafikk.

Hvis du bruker trådløst nettverk som ikke er levert av Altibox, så kan det også være en usikkerhet. Hvis du har en wifi-forsterker eller nettverksforlenger som Altibox Wifi Overalt, vil det kunne hjelpe svært godt.