Flere i Lofoten får lynraskt fiberoptisk nett

Kent Åge Johansen er en av mange i Lofoten som måtte klare seg med mobilt bredbånd og Riks-TV via antenne – før Lofotkraft Bredbånd kom med fiberoptikk og Altibox rett inn i huset hans, som ligger på Skulbru, nord for Leknes flyplass.
– Endelig. Dette har vi ventet på i flere år. Det er en helt annen verden, sier Kent Åge.

Lofotkraft Bredbånd kunde Kent Åge Johansen, Foto:Tore Berntsen

I eneboligen til Kent Åge Johansen er alt koblet opp mot det trådløse nettet. Johansen er teknisk leder i Teknisk Bureau lokalt, og han sitter i kommunestyret på Vestvågøy. De siste årene har det vært mange politiske møter på Teams, noe som har vært utfordrende med bare mobilt bredbånd.

– Det gikk som regel greit å lese nettaviser, men Teams fungerte dårlig. Jeg måtte slå av kamera, forteller Kent Åge.

Nå er det nye tider med fart og kapasitet. I dag bruker familien nettet til å se tv og serier, lese nyheter, og bruke nettbank. I tillegg er det noen som liker å spille.

– Sønnen min på 13 er aller mest fornøyd med den nye spillopplevelsen, forteller Johansen.

Koblet på stamlinjen i Lofoten

Lofotkraft Bredbånd tilbyr Norges raskeste bredbånd, til både private og bedrifter. Det tilbys en komplett pakke fra Altibox, med bredbånd, wifi, tv- og strømmetjenester.

Fra stamlinjen som går gjennom hele Lofoten bygges det lokale knutepunkt eller noder, som igjen fordeler nettet ut til skap i nabolag - som Skullbru, hvor familien Johansen er fornøyde kunder.

Fibernett medfører store investeringer. Da det for noen år siden ble bygget gang- og sykkelvei langs E10 mellom Leknes og Oppdøl, benyttet Lofotkraft Bredbånd muligheten til å legge ned rør. Dette røret har de nå har brukt til å trekke fiberkabelen til Skullbru.

Kunde Lofotkraft Bredbånd fiberutbygging Leknes Skulbru
RASKT NETT: –En ny verden, sier Kent Åge Johansen (49), som endelig har fått Norges raskeste bredbånd – og en komplett TV-, strømme- og app-løsning.

Tar samfunnsansvar og bygger ut

Å bygge fibernett er omfattende og krever mye planlegging. Lofotkraft Bredbånd har 8700 kunder og er eid av kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, samt Værøy og Røst kommuner, via morselskapet Lofotkraft. Ifølge konsulent Ole Kristian Mellingsæter i Lofotkraft Bredbånd er det et stort puslespill å få fiber ut til alle boligene.

– Selv om mange fibersignal er klare, må noen kunder vente litt før signalene blir koblet på. Det er fordi vi jobber flere steder parallelt. På Skulbru måtte man vente på signalene selv om de hadde fiber til huset, og hadde fått hjemmesentral montert, sier Melllingsæter.

– Vi må også få tillatelse til å fellesføre fiberkablene i stolpene til energiselskapet Elmea. For å tåle de nye kablene måtte mange stolper byttes før fiberbredbånd kunne strekkes i dem. Når stolpene var ferdig utbedret, kunne montørene våre starte arbeidet med å strekke fiber fra et område, inn til hver enkelt bolig.

Les artikkel: Bli med Lofotkraft Bredbånd sin montør på oppdrag

 

KOMPLISERT: –Fiber er kostbart og komplisert å bygge, sier Ole Kristian Mellingsæther, konsulent i Lofotkraft Bredbånd.
KOMPLISERT: –Fiber er kostbart og komplisert å bygge, sier Ole Kristian Mellingsæther, konsulent i Lofotkraft Bredbånd.

Økende forventninger i Lofoten

Samfunnet gjennomgår nå en rask digitalisering. Lofotkraft Bredbånd merker at forventningene til kundene øker.

– Både bedrifter, offentlige virksomheter, kritiske samfunnsfunksjoner og innbyggere trenger et raskt og stabilt nett, sier Ida Malnes i Lofotkraft Bredbånd.

For mange er det blitt helt nødvendig med raskt nett både hjemme og på jobb.

– Folk har hjemmekontor og hjemmeskole, nye vaner som krever mer strømming av data. Vårt samfunnsoppdrag er blitt viktigere enn noen gang, sier Malnes.

SAMFUNNSOPPDRAGET: –Bedrifter, offentlige virksomheter, kritiske samfunnsfunksjoner og alle innbyggere forventer raskt og stabilt nett, sier Ida Malnes, salgs- og kundekonsulent hos Lofotkraft Bredbånd.
SAMFUNNSOPPDRAGET: –Bedrifter, offentlige virksomheter, kritiske samfunnsfunksjoner og alle innbyggere forventer raskt og stabilt nett, sier Ida Malnes, salgs- og kundekonsulent hos Lofotkraft Bredbånd.