Den tradisjonelle tørrfiskbedriften har hatt lynrask nett siden 2012

Fredrik Greger, daglig leder av John Greger AS
Vi eksporterer mye fisk, og via raskt internett har vi videomøter og kontakt med hele verden, sier Fredrik Greger, daglig leder av John Greger AS. Foto: Tore Berntsen, Visualdays.no

-Røst er koblet på verden via internett

I 2012 ble John Greger AS Lofotkraft Bredbånds bedriftskunder nummer 100. 13 år senere kan ikke fiskeribedriften på Røst drive uten raskt og stabilt nett.

–Vi som bor og jobber på Røst, ei øy langt ute i Lofot-havet, er koblet på verden via internett, sier Fredrik Greger, daglig leder av John Greger AS.

Familiebedriften har hatt nett fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox siden fiberbredbånd kom til Røst med den nye sjøkabelen 2012.

John Greger AS driver en tradisjonell næring med ferskfisk, saltfisk og tørrfisk.

–Vi er helt avhengig moderne teknologi og raskt og stabilt internett - også i produksjonen, sier Greger, sønn av Gøran, som skrev avtalen med Lofotkraft Bredbånd i 2012.

Lofotkraft Bredbånd startet i 2005. Nå kan de feire 20 års suksess med 9000 kunder i Lofoten.

–Vårt fibernett har hatt stor betydning for næringsutvikling og bolyst i Lofoten. Det vi kan feire i 20 årsjubileet er langt utenfor det vi så for oss da vi startet, sier Espen Thorvaldsen, daglig leder i Lofotkraft Bredbånd.

I 2005 hadde Telenor monopol, og kobberkabelen, som opprinnelig var laget for fasttelefon, kunne ikke konkurrere med fiberbredbånd. Lofotkraft Bredbånd kom med en helt ny teknologi - en fiberoptisk kabel, som sender lys, med lynrask hastighet. Det betyr bedre stabilitet og høyere hastigheter.

Fjernstyrt via nett

Lofotkraft Bredbånd eies av de seks Lofot-kommunene. Samfunnsoppdraget er å sikre god infrastruktur, som gjør Lofoten til et godt sted å bo og å drive næring.

–Røst er et av de beste eksemplene i Lofoten på hvordan vår teknologi har påvirket utviklingen. Med den nye sjøkabelen kom sikker strøm og fiberbredbånd. Det har gitt næringslivet, kommunen og innbyggerne utvikling og nye muligheter, sier Thorvaldsen.

Røstsamfunnet lever av skreien som kommer i store mengder i perioden januar til april.

John Greger holder opp tørrfisk
Vi selger tørrfisk til hele verden, og det er viktig å være på nett og klar for forretninger raskt, sier Greger. Foto: Tore Berntsen, Visualdays

–Hvorfor er stabilt nett viktig i selve produksjonslinja?

–Vi er koblet til nett stort sett overalt. Sløyalinja er koblet til nettet. Når vi pakker ferskfisk eller lager filetprodukter lager vi etiketter på esker med en automatisert maskin som er kobla på nett, forteller Fredrik Greger.
Dersom det oppstår feil i produksjonen under det hektiske Lofot-fisket er det krise.
Tidligere sløyde man for hånd, nå er sløyelinja automatisert.

–Dersom det blir feil på produksjonslinja, kan våre leverandører logge seg på og feilsøke, overstyre og rette opp feil via nett.

Ferskfisken er allerede solgt da den kommer på kaia og sklir gjennom produksjonen.

–Fisken må merkes med fraktbrev og alt som er nødvendig for å transportere den i full fart ut på markedet, sier Fredrik.

Suksesshistorie

Digitaliseringstakten og teknologiutviklingen i Norge har vært enorm de siste 20 årene.
I 2005 var det svært dårlig bredbåndstilbud i Lofoten. Fortellingen om Lofotkraft Bredbånd er en suksesshistorie. Raskt, stabilt og sikkert nett er blitt samfunnskritisk infrastruktur.

Trine Husjord har jobbet som salg- og markedsleder i Lofotkraft Bredbånd siden starten i 2005. Hun husker godt salgsmøtet på Røst i 2011.

–Vi fikk en veldig god mottakelse. Folk var entusiastiske. De hadde behov for raskt nett. Spesielt næringslivet var veldig tilfreds med å få lynraskt nett fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox.

Da Lofotkraft Bredbånd startet i 2005, var visjonen å gi innbyggere, næringsliv og det offentlige i Lofoten tilgang til fremtidens teknologi.

–Utvikling innen internett- og digitalteknologi har gått veldig fort. Stabil internett, med stor kapasitet, er nå en forutsetning for at mange kan gjøre jobben sin. Både på jobben, på fjernkontor og hjemme. Det var det ikke mange som så for seg i 2005, sier Husjord.

Greger AS har et enormt tørrfisklager.

–Når tørrfisken er sortert, merkes den og all data om hver pall på tørrfiskloftet sendes til vårt skybaserte system, forteller Greger.

Trine Husjord Salg- og kundekonsulent Lofotkraft Bredbånd AS
Trine Husjord, salgs- og kundekonsulent i Lofotkraft Bredbånd husker godt salgsmøtet på Røst i 2011. –Folk var entusiastiske. Spesielt næringslivet var tilfreds med å få lynraskt nett fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox Foto: Tore Berntsen Visualdays.no

–Hva betyr det for kontakten med markedet, dere selger jo til hele verden?

–Vi selger en del til Italia. De kan være ganske utålmodig og vil ha et raskt svar. Da er det viktig at jeg har tilgang til all data, som viser hva vi har på lagret. Jeg kan logge meg på PC-en fra hvor som helst, når som helst, og se lageret vårt. Det kan bety at vi får salget.

Hele Røst samfunnet har endret seg med raskt nett. Nå kommer nye muligheter.

–Raskt nett er nå like viktig som vann og elektrisitet, sier Elisabeth Mikalsen, ordfører på Røst.
Hun jobber hver dag for å skape bolyst og flere arbeidsplasser.

–På Røst er vi i den unike situasjonen at vi har 100 % dekning av høykapasitets bredbåndsnett. Dette i tillegg til den enorme utviklingen vi ser innenfor digitalisering vil bidra til nye muligheter og verdiskapning på øya og gjerne også innen fiskeri, som alltid vil være den viktigste næringen for Røst, forteller Mikalsen.

Hun ser også nye muligheter for den lille plassen som opplever synkende innbyggertall.

–At det nå stadig oftere lyses ut ledige stillinger hvor arbeidssted ikke er fastsatt er en av de positive tingene etter pandemien. Det viser at framtidig arbeidsliv ikke må være tilknyttet et konkret kontor. Nå ligger det store muligheter i å legge til rette for stedsuavhengige arbeidsplasser, sier Elisabeth Mikalsen, som mener at staten bør se mulighetene, og legge til rette for flere offentlige, statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser på fjernkontor ute i distriktene.

–Jeg tror flere vil flytte ut til det gode liv i distriktene, så lenge de får en jobb de trives med og har en grei plass å bo, sier Mikalsen.

Fredrik Greger mener også raskt og stabilt nett er viktig for hele Røst-samfunnet.

–Det har vært fraflytting herfra siden jeg ble født. Nå kan det snu. De siste årene er det flere unge folk som har flytta hit, og jobber her for bedrifter som er helt andre plasser i Norge.

Espen Thorvaldsen, daglig leder i Lofotkraft Bredbånd
–Vårt fibernett har hatt stor betydning for næringsutvikling og bolyst i Lofoten. Det vi kan feire i 20 årsjubileet er langt utenfor det vi så for oss da vi startet, sier Espen Thorvaldsen, daglig leder i Lofotkraft bredbånd. Foto: Tore Bernsten Visualdays.no

–Du er både daglig leder og har familie med barn, hva betyr nettet for deg?

–Det betyr at jeg får mer tid til familie og barn, og å drive virksomheten her på Røst. Det sparer oss for masse reisekostnader og sparer oss for masse tid.

Fredrik Greger er fjerde generasjon som leder familiebedriften på Røst.

– Alt går mye fortere i dag enn det gjorde tidligere. Jeg er den første generasjonen som jobber fulldigitalt i produksjonen og opp mot markedet. Markedet endrer seg fort. Teknologien endrer seg fort. Vi må være gode på endring, og det er ikke mulig uten et raskt og stabilt internett.