Salgs- og markedskonsulent Trine Husjord i Lofotkraft Bredbånd.

Opplever kundevekst på fiber etter konkurrentens 5G-kampanje

Trine Husjord i Lofotkraft Bredbånd tror at selskapets samfunnsansvar – pluss at fiber er mer stabilt enn 5G – er årsaken til kundevekst på fiber etter at en storkonkurrent gikk fra dør til dør med 5G-tilbud.

TENKTE SEG OM: – Rådet vårt om å tenke seg om to ganger før man velger 5G-bredbånd – det rådet har folk lyttet til, sier Trine Husjord. Hun er markeds- og kundekonsulent i Lofotkraft Bredbånd og har lenge drevet "folkeopplysning" om fiberbredbåndet sine fordeler sammenlignet med 5G - en teknologi hvor internett leveres over trådløse radiosignaler.

– Vi har mottatt noen oppsigelser, men i alle våre dekningsområder strømmer det på med interesse fra nye kunder, sier Trine - strålende fornøyd over utviklingen. Hun er ikke overrasket over at fiberveksten viser seg akkurat når konkurrenten kommer med 5G.

– Folk tenker vel at kapasiteten på 5G ikke vil holde til store mengder turister som laster opp bilder og videoer over 5G til sommeren. Fiberbredbånd har mye større kapasitet, og Lofotkraft Bredbånd har et apparat for å betjene kundene. Mange er også opptatt av å ha en internettleverandør som kommunene eier - som gir overskuddet tilbake til lokalsamfunnet, sier Trine.

– Jeg tror at 5G-kampanjen har fått fram verdiene til Lofotkraft Bredbånd - et lokalt selskap som tar samfunnsansvar og tenker langsiktig.

Kampanjepris stiger 68%

Siden mars har husstander i flere Lofotkommuner fått besøk av selgere med et "uslåelig" tilbud på 5G-bredbånd, tv-pakke og utstyr. Budskapet har vært at Lofotkraft sitter på monopol og trenger konkurranse. Problemet har vært at tilbudet fra konkurrenten bare gjelder for ett år – deretter stiger den over prisen på Altibox fra Lofotkraft Bredbånd.

– Etter besøk fra konkurrenten har mange Lofotværinger ringt meg direkte og spurt om forskjellen på 5G og fiber. Jeg kunne høre at de ikke hadde fått informasjon om ulempene med 5G-bredbånd, som kan være variabel tilgang på hastighet begrensninger og ustabilitet sammenlignet med fiber. Trådløst bredbånd har heller ikke tilbud om høye hastigheter, sier Trine Husjord.

Hele nabolaget angret på 5G

Nordlandssykehuset i Gravdal (Foto: Nordlandssykehuset)
Nordlandssykehuset i Gravdal (Foto: Nordlandssykehuset)

Per Ole Johansen på Gravdal er en av fiberkundene som takket ja til 5G denne vinteren.

– Jeg bor i et stort hus rett bak sykehuset på Gravdal. Flere i nabolaget takket ja til selgeren som var på besøk, forteller Per Ole. Han fikk utstyret i Posten og hjelp fra sønnen til å montere opp antenne, inntaksboks og ruter.

– Prisen var nå én bit, men etter hvert ble jeg bekymret. Jeg hadde ikke tenkt så langt. Det er noe med å ha folk tilgjengelig, sier Per Ole. Etter flere tekniske problemer – blant annet fikk han ikke lyden til å passe med tv-bildet – så forsto Per Ole at det ikke var noen hjelp å få.

– Jeg fant ut at alle de andre naboene hadde benyttet angrefristen, men jeg ventet og ble mer og mer urolig. Til slutt tok jeg beslutningen og kansellerte 5G-pakken, for jeg har vært Altibox-kunde hos Lofotkraft Bredbånd så lenge jeg har hatt internett, og jeg er veldig fornøyd. Jeg har sendt utstyret i retur til 5G-leverandøren og kommet tilbake dit jeg kan få hjelp, sier Per Ole Johansen.

Sammenlign prisen på 5G og fiber

Lofotkraft Bredbånd tilbyr fast fiberbredbånd og Altibox TV som en pakkeløsning til 1389 kroner. Dette inkluderer bredbånd på 500/500 Mbps hastighet opp og ned, pluss Altibox tv-pakke med 50 poeng, som brukes til valgfrie kanaler. Dette rekker til de fleste kanalene en vanlig familie trenger - pluss en strømmetjeneste for film og serier. Flere poeng er tilgjengelige ved behov.

Den aktuelle 5G-konkurrenten tilbyr en pakke med trådløst 5G-bredbånd på 250 Mbps, uten å opplyse om opplastingshastigheten. Tv-pakken som følger med, kan sammenlignes med Altibox. Prisen er imidlertid 1546,- kroner i måneden etter at kampanjeperioden på 920 kroner måneden er slutt. Prisen blir altså 137 kroner dyrere enn fast fiberbredbånd – for et produkt som gir halvparten så raskt internett – for nedlasting. For opplastingshastighet er forskjellen mye større.

Dekning og stabilitet

Ifølge det digitale dekningskartet for 5G-utbyggingen er det ikke 100 prosent dekning i Lofoten. Blant annet mangler store deler av Leknes og Svolvær sentrum dekning. Dekningen for fiberbredbånd er til sammenligning tilnærmet 100 prosent i kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, samt Værøy og Røst.

– Fiber i Lofoten har suveren dekning, og en stabilitet og oppetid som er høyere enn selv strømnettet, noe vi fikk bevist under stormen "Ingunn", sier Espen Thorvaldsen.

Fiber frem til husveggen gir høyest stabil hastighet på internett

Fiberbredbånd:

 • Egen fiberkabel helt hjem
 • Svært høy hastighet både
  opp og ned
 • Lav forsinkelse
 • Svært høy stabilitet
 • Krever ofte graving til boligen

Trådløst bredbånd/5G:

 • Fiber til mast, trådløse signaler
  videre til deg
 • Høy hastighet ned, lavere opp
 • Lav forsinkelse
 • Kan påvirkes av andres nettbruk
 • Krever nærhet og fri sikt til basestasjon

Hybrid fiber-coax:

 • Fiber til nabolaget, og så deler
  alle på coax-kabel
 • Lavere opplastingshastighet
 • Nettet ditt påvirkes av naboenes
  bruk
 • Sårbart for elektromagnetisk støy

De vanligste spørsmålene og svarene om 5G versus fast fiber